Lounais-Suomen vankila, Turku

Turun uuden vankilan suunnittelusta järjestettiin vuonna 2003 kutsukilpailu, jonka LPR-arkkitehdit voitti. Vankilakokonaisuus valmistui keväällä 2007. Suunnittelussa painottuivat poikkeukselliset toiminnalliset ja turvallisuusnäkökohdat, unohtamatta kuitenkaan rakennuksen pääkäyttäjiä.

Asiakas: Senaattikiinteistöt

Sijainti: Mathilda Wreden katu 1, Turku

Projektin kesto: 2003-07

Laajuus: 38 000 m²

lounais-suomen_vankila_001 lounais-suomen_vankila_002 lounais-suomen_vankila_003 lounais-suomen_vankila_004 lounais-suomen_vankila_005 lounais-suomen_vankila_006 lounais-suomen_vankila_007  lounais-suomen_vankila_009 lounais-suomen_vankila_010 lounais-suomen_vankila_011 lounais-suomen_vankila_012 lounais-suomen_vankila_013 lounais-suomen_vankila_014 lounais-suomen_vankila_015

Vankila koostuu useista eri toimintoja sisältävistä rakennuksista, jotka on yhdistetty toisiinsa maanalaisella tunneliverkostolla. Samalle tasolle sijoittuvat vankien ulkoilualueet. Viheralueet ja istutukset sekä huoltoliikenne sijaitsevat maanpinnan tasolla.

Asunto-osastot sijoittuvat kahteen sellirakennukseen; suunnitelmissa on varaus kolmannelle. Vankipaikkoja on yhteensä noin 250, vankiluvun ollessa kuitenkin käytännössä keskimäärin yli 300. Henkilökuntaa on n. 230.

Porttirakennuksen kahteen pääkerrokseen sijoittuvat vastaanotto- ja tapaamistilat, hallintotilat, oikeuden istuntosali-auditorio sekä vapautuvien osasto. Toimintarakennukseen sijoittuvat vankien toimintatilat: ensimmäiseen kerrokseen keittiö- ja ruokailutilat, taloushallinnon toimistot, metalli- ja puutyötilat sekä kiinteistöhuolto, toiseen kerrokseen hengelliset toimintatilat, opetustilat, kirjasto, työtilat sekä liikuntatilat.

Suunnittelun painopisteet ovat liikenneratkaisuissa ja turvallisuudessa. Liikenneverkosto on suunniteltu siten, että vangit eivät kohtaa toisiaan tai huoltoliikennettä maanalaisilla käytävillä tai muilla kulkureiteillä. Tilajärjestelyllä mahdollistetaan tehokas valvonta vähäiselläkin henkilökunnalla ja estetään katvealueiden syntyminen.

Vankien päihdeongelmat asettavat myös oman näkökulmansa suunnitteluun. Tilat, rakenteet, kalusteet, varusteet ja muut yksityiskohdat on suunniteltu siten, että vankien omaan itseen tai toisiin kohdistuva väkivalta pyritään kaikin tavoin ennaltaehkäisemään. Tällaisten tilanteiden sattuessa henkilökunta pystyy ottamaan tilanteet tehokkaasti ja turvallisesti hallintaan.

Turun vankilassa toimii myös valtakunnallinen psykiatrinen vankisairaala, jossa hoidetaan mielenterveysongelmista kärsiviä vankeja ja tehdään mielentilatutkimuksia. Sairaalassa on kaksi potilasosastoa 40 potilaalle. Lisäksi rakennuksessa on vastaanotto-, toimisto- ja yhteistiloja.

Rakennusten julkisivut ovat pääosin tummanruskeaa tiiltä, pihan puoleiset julkisivut kevyitä metallikasettiseiniä. Kaikki teräsosat ovat kuumasinkittyä terästä. Ulkoilupihojen seinät ja ympärysmuurin sisäpinta ovat sileitä betonipintoja. Kullakin pihalla on taiteilija Mari Rantasen muurinkorkuinen klinkkerilaatoista tehty taideteos. Ympärysmuuri on ulkopuolelta graafista betonia.

www.rikosseuraamus.fi/6413.htm