Kiviniemenpuisto, Hirvensalo, Turku

Kutsukilpailuehdotuksen painopisteet ovat asuinkorttelin tiiveydessä, yhteisöllisyyden ja yksityisyyden tasapainoisessa suhteessa sekä asuntojen viihtyisyydessä ja muunneltavuudessa erilaisiin elämäntilanteisiin.

Asiakas: Turkka Kronström ja Palmberg Turku oy

Sijainti: Kaistarniemi, Hirvensalo, Turku

Projektin kesto: 2005-07

Laajuus: 2640 m²

Kilpailuehdotus, ei toteutettu

kiviniemenpuisto_001 kiviniemenpuisto_002 kiviniemenpuisto_003 kiviniemenpuisto_004 kiviniemenpuisto_005

Yksikerroksisten L-erillispientalojen kortteli rajautuu peltoalueelta muurimaisten rakennusten kylänä, jota ympäröivät omenapuurivit pehmentävät. Korttelipihat ovat yhteisiä hyötypuutarhoja hedelmäpuineen ja marjapensaineen, jossa korttelikompostin tuotos voidaan hyödyntää. Pihapiiriä täydentää piharakennus, johon voidaan sijoittaa esimerkiksi sauna, viherhuone, verstas, työhuone, vierashuone, uima-allas tai varasto. Venevalkaman naapuriin ruopataan venelaituri ja rannalle rakennetaan korttelin yhteissauna.

L- talot rajaavat jokaisen asunnon yhteyteen 300-500 m² laajuisen suojaisan sisäpihan. Rajausta täydentää mahdollinen piharakennus ja kasvillisuus. Asukkaat voivat säädellä asunnon kokoa 110-156 m² välillä. Lisäksi on mahdollista rakentaa enintään 25 m² piharakennukseen.

Pohjaratkaisut soveltuvat perheiden erilaisiin tilanteisiin. Oleskelu- ja ruokailutilat sijaitsevat keskellä. Makuuhuoneet on hajautettu siipien päihin ja niiden lukumäärä voidaan sovittaa asukkaiden tarpeisiin. Lasten ollessa pieniä makuutilat voidaan sijoittaa vierekkäin. Jaettavissa oleva makuuhuone mahdollistaa omat huoneet koululaisille. Hajautettu sijoitus mahdollistaa vanhemmille ja nuorille oman rauhan. Toinen siipi voidaan erottaa tarvittaessa sivuasunnoksi itsenäistä elämää aloittavalle nuorelle, isoäidille tai vaikka au-pair’lle. Asunto on mahdollista rakentaa vaiheittain. Asuintilat ovat kaikki samassa tasossa ja esteettömiä.

Rakennukset ovat puurakenteisia. Pohjois- ja itäpuolen seinien rungot ovat kerto- tai massiivipuurunkoisia, etelä- ja länsisivujen lasiseinärungot liimapuurakenteisia, jotka muodostavat samalla ikkunoiden karmirakenteet. Lasiseinät ovat kolminkertaisia selektiivi- ja auringonsuojaumpiolasielementtejä, oleskelutiloissa sähkölämmitteisiä. Alapohjat ovat perusmuuri- tai -pilariperusteisia rossipohjia. Kattopalkit ovat osittain näkyvissä olevia liima- tai kertopuupalkkeja. Lämmöneristeinä käytetään hengittäviä puukuitu- tai pellavaeristeitä.

Pintamateriaaleina käytetään pääasiassa puuta: julkisivumuureissa sisä- ja ulkopuolella massiivilankkua, pihan puolella rimajulkisivuja, lattioissa leveätä lankkua laivankansisaumauksella ja terasseissa rakosaumauksella. Katot ovat rimoitettuja ja vaimennettuja. Vesikatot katetaan konesaumatulla pellillä. Puupinnat kuultokäsitellään, julkisivut Roslagin mahongilla.

Kortteli on kaukolämpöverkossa, ja asunnoissa käytetään vesikiertoista lattialämmitystä. Asunnoissa on varaus varaavalle takalle. Ilmanvaihtolaitteisto varustetaan lämmön talteenottojärjestelmällä. Asuntojen älykkääseen rakennusautomaatioon kiinnitetään erityishuomiota: kauko-ohjattavat lukitus-, lämmönsäätö-, valaistus- ja turvajärjestelmät lisäävät viihtyvyyttä.