Forum Marinum, Turku

Turun merikeskus Forum Marinum sijoittuu Turun Linnan naapuriin, Aurajoen varrella sijaitsevaan entiseen Kruunun viljamakasiiniin ja KOY Linnanpuomin tiloihin. Siellä sijaitsee myös Åbo Akademin merihistoriallinen arkisto. Vanhoja rakennuksia on hyödynnetty merenkulkualan museona, kokous-, yleisö- ja ravintolatilana. Historiallinen henki ja menneiden aikojen arjen työn tuntu haluttiin säilyttää: uudet arkkitehtoniset elementit ja kekseliäät detaljit sovitettiin tunnelmallisiin tiloihin ja patinoituneisiin alkuperäismateriaaleihin.

Asiakas: Forum Marinum säätiö

Sijainti: Linnankatu 72, Turku

Projektin kesto: 1998-2004, 2009-11

Laajuus: 8220 m²

forum_marinum_001forum_marinum_004  forum_marinum_006  forum_marinum_005  forum_marinum_007 forum_marinum_008  forum_marinum_010 forum_marinum_011 forum_marinum_012 forum_marinum_013  forum_marinum_015 forum_marinum_016   forum_marinum_019 forum_marinum_020 Model forum_marinum_024 forum_marinum_025 forum_marinum_026

Ensimmäisessä vaiheessa muokattiin Linnanpuomin 1930-luvulla valmistuneeseen varastorakennukseen näyttelytilat, auditorio 100 hengelle sekä saman kiinteistön toiseen kerrokseen Åbo Akademin meriarkiston toimitilat.

Toisessa vaiheessa rakennettiin lisää näyttelytiloja suojeltuun vanhaan viljamakasiiniin (v. 1894, Helge Rancen). Julkisivut ovat tyypillisiä aikansa teollisuusrakennusten puhtaaksimuurattuja punatiiliseiniä. Sisätila muodostui alunperin 12 puurakenteisesta viljalaarista. Viljasiilot ovat n. 8m korkeita ja pinta-alaltaan n. 100 m². Näyttelytilat toteutettiin näihin siiloihin jokaisen siilon muodostaessa oman teema- paviljonkinsa. Kuhunkin näyttelysiiloon on vähintään kolme oviaukkoa ja ovia avaamalla ja sulkemalla voidaan järjestää erilaisia ja vaihtelevia näyttelykiertoja. Vanhan tiilijulkisivun ja siilojen välinen huoltokäytävä varattiin tekniikalle.

Makasiinin Aurajoen-puoleisen päätyaulan tilan alkuperäinen luonne palautettiin purkamalla 1930-luvun lisäykset viljakuljetinta ja puista kierreluiskaa lukuun ottamatta.

Rakennuksen joenpuoleiseen siipeen sijoittuu ravintola keittiötiloineen sekä aula aputiloineen. Ravintolan lasierkkereistä avautuu näkymä Aurajoelle ja Suomen Joutsenelle. Ravintolatilan huipentuma on kirjailija Göran Schildtin entinen purjevene Daphne. Tällä veneellä Schildt purjehti usean vuoden ajan Välimerellä ja Niilillä ja kirjoitti kokemuksistaan kirjasarjan: Toivematka, Odysseuksen vanavedessä ja Aurinkolaiva.

Viimeisimmässä vaiheessa rakennettiin katettu ulkonäyttelytila, venepiha.

Korjaustyössä hyödynnettiin Forum Marinumin yhteistyökumppanien osaamista ja laivojen korjauksesta jääneitä materiaaleja.

www.forum-marinum.fi

julkaisut: Arkkitehti 5/2004, Teräsrakenne 1/2006, Finnish Architecture 0405