Aicon-tuoli

LPR-arkkitehdit suunnitteli Helsingin Musiikkitaloon palkitun ja laajaa huomiota saaneen Aicon-tuolin, jossa on kehitetty perinteiseen katsomotuoliin uudenlaisia ratkaisuja. Tavoitteena oli tehdä edustava tuoli, jossa on mukava istua läpi pitkänkin esityksen. Musiikkitalossa lisävaatimuksia loi akustiikka, sillä tuolin pitää toimia tilassa akustisesti oikein, istuipa sillä ihminen tai ei.

Asiakas:

Valmistumisvuosi: 2011

aicon_helsingin_musiikkitalo_003007 Aicon-tuoli kiinni 006 Aicon-tuoli puoli 005 Aicon-tuoli auki  aicon_helsingin_musiikkitalo_002aicon_helsingin_musiikkitalo_001

Suunnittelun tavoitteena oli visuaalisesti vähäeleinen, ergonomisesti ja akustisesti korkeatasoinen, ulkomitoiltaan kompakti tuoli, missä myös materiaalikäytön ekologisuus on huomioitu.

Tuolin minimalistinen ulkonäkö perustuu yksinkertaisiin geometrisiin muotoihin – pursotettu kolmio (tuolirivi on sivulta kolmio, edestä suorakaide) – less is more. Visuaalisessa ja teknisessä suunnittelussa käytettiin 3D-suunnitteluohjelmia, hahmomalleja ja prototyyppejä

Tuolin istuinmukavuus ja käyttöergonomia on usean prototyypin ja suuren testiryhmän testien tulos. Vaahtomuovipehmustetta pyrittiin ekologisuuden nimissä käyttämään mahdollisimman vähän – istuinmukavuudesta tinkimättä.

Akustisessa suunnittelussa noudatettiin akustikon suunnitteluohjeita, hyväksytettiin 3D- suunnitelmat akustikolla ja suoritettiin lopuksi akustisia testejä VTT:llä sekä akustikon erikoisohjeiden että ISO 354-standardin mukaan. Tuloksena on tuoli, joka toimii akustisesti sekä lähes tyhjässä että myös täydessä konserttisalissa.

Tuolista tehtiin mahdollisimman kapea, jotta tuolirivien täyttäminen ja sieltä poistuminen olisi helppoa ja salin tyhjentäminen hätätilanteessa mahdollisimman sujuvaa. Tämä johti uudenlaisen istuimen ja käsinojien kääntömekanismin kehittämiseen. Uuden mekanismin ansiosta myös käyttö helpottui. Istuimen etureuna on sellaisella korkeudella, että istuin on helppo kääntää käyttöön – käsi löytää tartuntakohdan helposti.

Tuoli on palkittu vuonna 2012 sekä kotimaisissa että kansainvälisissä yhteyksissä: Varsinais-Suomen Liiton Innoaura-palkinnolla, Stuttgart Design Centerin FocusOpen 2012-palkinnolla sekä Chicago Athenaeumin Good Design Award -palkinnolla.

www.aidea.fi

www.musiikkitalo.fi