Kauppakeskus Kutomo, Forssa

kauppakeskus_kutomo_009 kauppakeskus_kutomo_001 kauppakeskus_kutomo_002 kauppakeskus_kutomo_003 kauppakeskus_kutomo_004  kauppakeskus_kutomo_006 Model Model

Kauppakeskus Kutomo on rakennushistoriallisesti arvokas ja suunnittelutehtävänä haastava kohde. Museovirasto ja ympäristöministeriö ovat luetteloineet Finlaysonin kutomon tehdasalueen Forssassa valtakunnallisesti merkittäväksi teollisuuskohteeksi. Bertel Strömmerin vuonna 1950 suunnittelema kutomohalli on suojeltu asemakaavassa kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokkaana rakennuksena.

Tilaajan tavoitteena oli saneerata vanha kutomon kiinteistö nykyaikaiseksi kauppakeskukseksi. Vanha punatiilinen julkisivu on säilytetty miltei muuttumattomana ja kauppakeskuksen sisätiloissa voi aistia vanhan tehtaan hallimaisen luonteen alkuperäisten kattorakenteen kaarissa ja ikkunoissa.

Liiketilat on ryhmitetty pitkittäisen kauppakäytävän sivuille. Rakennuksen avoin hallimaisuus on säilytetty liiketilojen matalahkoilla, osin lasisilla seinäkkeillä, jotka eivät ulotu kattorakenteisiin. Kattomaiseman selkeys on säilytetty koteloimalla ilmastointikanavat kattorakenteisiin alkuperäisen esikuvan mukaisesti.

Rakennukselle myönnettiin Euroopan rakennusperintöpäivien kunniakilpi 2002.