Aurelia, Turku

aurelia1aurelia_001 aurelia_003 aurelia_004 aurelia_005 aurelia_006 aurelia_007 aurelia_008 aurelia_009 aurelia_011 aurelia_013 aurelia_014 aurelia_019aurelia2

aurelia10

aurelia11

vimmaaurelia

Uudisrakennus jatkaa naapuruston toisistaan poikkeavia seinälinjoja: liittymäkohdassa ja maantasossa ylärinteen puoleisen asuintalon julkisivua, yläosassa alarinteeseen sijoittuvan nuorisotalo Vimman ulkoseinälinjaa. Sisäänkäyntien edustalle muodostuu pilarien ja istutusaltaiden rajaama katettu, puolijulkinen arkadikäytävä.

Rakennuksen monipuolinen toimintasisältö heijastuu rakennuksen ulkoarkkitehtuuriin. Alempien kerrosten materiaalivalinnat, pelkistetty muotokieli ja muusta rakennuksesta poikkeava aukotus ilmentävät sisätilojen sakraalia luonnetta. Päätyikkunan eteen, istutusalueelle sijoittuva suuri alttarikivi korostaa salin asemaa ja rauhoittaa näkymiä salista ulospäin. Perinteiset julkisivumateriaalit, tiilen päälle tehty kalkkimaalattu kolmikerrosrappaus, patinoitu kupari ja luonnonkivi, liittävät rakennuksen historialliseen ympäristöön, vaikka muotokieli ja arkkitehtuuri ilmentävät omaa aikaansa.

Seurakunnan tilat sijoittuvat kolmeen alimpaan kerrokseen. Yleisötilat, aula ja kahteen osaan jaettavissa oleva seurakuntasali, sijoittuvat maantasoon. Aulasta on suora yhteys myös sisäpihalle, jonne on helposti järjestettävissä ulkokahvila keittiön läheisen sijainnin vuoksi. Toisessa kerroksessa sijaitsevat seurakunnan ryhmätyötilat sekä lapsi- ja nuorisotilat keittiöineen. Toimisto- ja neuvottelutilat sekä musiikkityötila on sijoitettu kolmanteen kerrokseen. Ylemmät kerrokset on vuokrattu ulkopuoliseen toimistokäyttöön.

Suojaisa sisäpiha on varattu kokonaan ulko-oleskelulle, peleille ja leikeille. Pihan suurta korkeuseroa on hyödynnetty rakentamalla rinteeseen monipuoliseen käyttöön soveltuva amfiteatteri. Rakennetun pihan tunnelmaa pehmentävät maanpeitekasvit ja omenapuut.

Tontin alle sijoittuu 3-kerroksinen pysäköintitila, jonka yhteydessä on myös varastoja sekä viereisen nuorisotalon kanssa yhteiset bänditilat.

Aurelian sisätilat saivat Suomen Messusäätiön Väri07-kilpailun ensimmäisen palkinnon.

www.turunseurakunnat.fi

julkaisut: Teräsrakenne 4/2006, Office Buildings in Finland