Neurological Rehabilitation Centre, Masku

The Masku Neurological Rehabilitation Centre combines functionality with comfort: the building entirety must function smoothly and ease its users' lives and work while also serving as a temporary home. These factors drove planning in many phases of construction and expansion of the centre.

Customer: Finnish MS Society.

Location: Vaihemäentie 10, Masku

Project duration: 1985–88, 1993, 1996, 2003

Scale: m2

ms-keskus_001 ms-keskus_002 ms-keskus_003 ms-keskus_004Model

The Masku rehabilitation centre is Finland’s only facility specialising in neurological disorders. The centre has lodging for 87 patients and is used by about 1,300 rehabilitation patients annually. The centre has about 100 personnel.

A diverse variety of therapy and exercise areas is available: green therapy area, physical therapy and movement treatment, lymph area, environmental-management-equipment room, wheel-chair-fitting room, gardening therapy area, gym, sauna and pool area. The centre also includes activities-therapy areas. In addition, it houses the offices of Finland’s MS centre. All areas have unhindered access.

The original section of the rehabilitation centre (15,000 m3) was completed in 1988, the first expansion phase (3,500 m3) in 1993, second expansion phase (4,400 m3) in 1996 and third expansion phase in 2003. Changes required by the centre’s operations were made in 2006–2011. The multiphase planning and realisation process can be seen in the building’s finger-like spatial outline.

 

www.kuntoutuskeskus.fi